Render - Exterieur 1 - 2000 pixels - 500

Transformatie monumentale schuur tot Biobased Passief Huis woning Houten

Een ultieme combinatie van de oude traditionele bouwwijze van vroeger met de nieuwe manier van bouwen

De Nieuwe Manier van Bouwen
Binnen de historische buitenmuur van deze monumentale schuur is op unieke wijze een zeer moderne Passief Huis woning ontworpen. Door het toepassen van een 'doos in doos' principe is binnenin de bestaande stenen schil een geheel nieuwe, zeer goed geïsoleerde HSB (Hout Skelet Bouw) constructie geplaatst. De HSB elementen zijn vooraf in de fabriek geprefabriceerd en binnen een paar dagen aan de binnenzijde van de schuur geplaatst. De gehele woning is opgebouwd uit natuurlijke Biobased materialen, dit voel je zodra je de woning binnenstapt. Omdat deze woning een zeer goede isolatie heeft, totaal luchtdicht is gemaakt en verse lucht middels een gebalanceerde ventilatiesysteem met WTW (Warmte Terug Winning) wordt binnengebracht, is er nauwelijks warmteverlies. De temperatuur binnen zal gedurende alle seizoenen zeer constant zijn, waardoor er een zeer hoog comfortniveau ontstaat.   

 

Traditionele architectuur aan de buitenzijde versus Moderne architectuur aan de binnenzijde

Omdat de schuur als monument is aangemerkt, is er aan de buitenzijde met respect omgegaan met de oorspronkelijke architectuur. Zoveel als mogelijk zijn bestaande raam- en deuropeningen in de muur behouden. Enkel t.b.v. de entreedeur en de grote glazen achterpui zijn nieuwe doorbraken gemaakt. Alle oorspronkelijke schuurdeuren zijn gerestaureerd en teruggehangen, waardoor ze nu de functie hebben gekregen van de perfecte zonwering. Zonwering die niet opvalt, omdat de karakteristieke uitstraling intact blijft.

 

Eenmaal binnen ervaar je een totaal andere wereld: eigentijds met hier en daar een knipoog naar het verleden zoals een origineel houten spant en het kunnen zien van sommige oorspronkelijke kozijnen (door de nieuwe kozijnen heen). In de middenstrook van de woning is een doorgaande vide gecreëerd waardoor zowel vanuit de gang als vanuit de woonkamer de totale hoogte van de doorlopende schuine kap is te ervaren. Een schitterend ruimtelijk effect en ruimtelijke kwaliteit. De ruimtes in de woning worden gevormd door de plaatsing van een soort van blok in het midden van de woning. Dit blok heeft een mooie lichtgroene look gekregen en is vanuit de gehele woning te zien. Het verbindt als het ware alle ruimtes in de woning.